ITR je podnio više od 2 milijuna kuna; novi portal značajno stabiliziran: CBDT

Novi portal o porezu na dohodak, www.incometax.gov.in, koji je pokrenut 7. lipnja, suočava se s problemima od svog pokretanja.Ministarstvo financija pozvalo je 23. kolovoza predsjednika uprave Infosysa Salila Parekha kako bi mu objasnio probleme koji su rezultirali prekidom rada portala koji je razvila softverska tvrtka.

Odjel za porez na dohodak u četvrtak je izjavio kako su brojna tehnička pitanja na novom portalu poreza na dohodak riješena, a performanse portala su se značajno stabilizirale. Time je do sada podneseno više od dvije tisuće prijava poreza na dohodak (ITR) za financijsku godinu 2020-21.Portal e-podnošenja Uprave poreza na dohodak (www.incometax.gov.in) označio je primanje više od 2 milijuna poreznih prijava poreza na dohodak od 13. listopada 2021. Novi portal pokrenut je 7. lipnja 2021. i u početku razdoblje porezni obveznici prijavili su greške i poteškoće u funkcioniranju portala. Od tada je riješeno niz tehničkih pitanja, a performanse portala značajno su se stabilizirale, navodi se.

Novi portal o porezu na dohodak, http://www.incometax.gov.in , koji je pokrenut 7. lipnja, od svog pokretanja suočava se s problemima. Ministarstvo financija pozvalo je 23. kolovoza predsjednika uprave Infosysa Salila Parekha kako bi mu objasnio probleme koji su rezultirali prekidom rada portala koji je razvila softverska tvrtka. Na sastanku s Parekhom 23. kolovoza, ministrica financija Nirmala Sitharaman izrazila je duboko razočaranje zbog stalnih grešaka više od dva mjeseca nakon pokretanja portala te je Infosysu dala rok do 15. rujna da riješi ta pitanja.Porezna uprava pozvala je u četvrtak porezne obveznike da predaju svoje ITR-ove za procjenu godine 2021-22. Odjel za porez na dohodak snažno apelira na sve porezne obveznike da pogledaju svoj Obrazac 26AS putem portala za e-podnošenje kako bi provjerili točnost TDS-a i poreznih plaćanja te iskoristili unaprijed popunjavanje ITR-ova. Od svih poreznih obveznika koji tek trebaju podnijeti prijavu poreza na dohodak u iznosu od 2021-22 AY, traži se da svoje prijave podnesu najranije.

Na portalu su prijavljena više od dva ITR-a za AY 2021-22, od kojih ITR 1 i 4 čine 86 posto, stoji u priopćenju. E-verificirano je više od 1,70 milijuna kuna povrata, od čega 1,49 milijuna putem OTP-a sa sjedištem u Aadhaaru.