NIIF-Roadis će postaviti platformu za ulaganje 2 milijarde dolara u cestovne projekte

Platforma bi ciljala modele prijenosa naplate cestarine i stjecanje postojećih koncesija na cestama, rekli su u priopćenju.

Nacionalni fond za ulaganja i infrastrukturu, NIIF, Roadis, cestovni projekti u Indiji, nitin gadkari, poslovne vijesti, indian express

Platforma će ciljati modele prijenosa naplate cestarine i stjecanje postojećih koncesija za ceste. (Reuters/Datoteka)

Nacionalni fond za ulaganja i infrastrukturu (NIIF) i globalni operater prometne infrastrukture Roadis rekli su u srijedu da će zajednički postaviti platformu za ulaganje do 2 milijarde dolara kapitala u cestovne projekte u Indiji.Platforma bi ciljala modele prijenosa naplate cestarine i stjecanje postojećih koncesija na cestama, rekli su u priopćenju.

Nakon što se sporim tempom kretao više od dvije godine od svog početka u prosincu 2015., NIIF se povezao s nekoliko ulagača i licitira za imovinu. Prošle je godine NIIF najavio svoj pothvat s lučkim operatorom iz Dubaija DP World kako bi stvorio fond za ulaganje do 3 milijarde dolara kapitala u indijski transportni i logistički sektor. NIIF Master Fund i DP World stekli su 90 posto Continental Warehousing -a putem zajednički stvorene platforme, Hindustan Infralog (HIL). Ovo zajedničko društvo također je bilo uspješni ponuđač za projekt zone slobodne trgovine u JNPT -u, Mumbai. Roadis je u potpunom vlasništvu Odbora za ulaganja u mirovinski sektor javnog sektora, jednog od najvećih kanadskih mirovinskih fondova.Uloga NIIF-a u financiranju infrastrukture posljednjih je godina dobila na značaju, s obzirom na to da se većina banaka u javnom sektoru bori s toksičnom imovinom. Također, krizu je zaobišla IL&FS, ključni refinancirač infrastrukture do prošle godine. Ministar financija Arun Jaitley ranije je rekao da je zemlji potrebno ulaganje u infrastrukturnom sektoru u sljedećih pet godina u vrijednosti od 43 milijuna kuna (oko 646 milijardi dolara). Čak 70 posto ovog zahtjeva bit će u snazi, cestama i urbanoj infrastrukturi.

NIIF trenutno upravlja kapitalom uloženim kroz tri fonda: NIIF Master Fund (fokus je uglavnom na temeljnoj infrastrukturi i radnoj imovini); Fond fondova NIIF-a (ulaže u fondove kojima upravljaju menadžeri trećih strana u infrastrukturi i povezanim sektorima) i Strateški fond NIIF-a (raznolika strategija ulaganja, uključujući greenfield projekte i dužničke platforme).

Vlada je izdvojila 20.000 milijuna kuna za planiranih 49 posto udjela u svim fondovima NIIF -a. Krajem prošle godine, NIIF je rekao da je njegov glavni fond prikupio oko 1,5 milijardi dolara od hrpe ulagača, uključujući Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Temasek iz Singapura, ICICI Bank, HDFC Group, Kotak Mahindra Life Insurance i Axis banku. ADIA je obvezala milijardu dolara, a Temasek 400 milijuna dolara. Što se tiče Fonda fondova NIIF-a, AIIB je odobrio ulaganje od 200 milijuna dolara. FE