NBFC, kriza likvidnosti HFC -a: IRB upozorava financijski sektor na šokove solventnosti, zarazu

Značajan dio financiranja HFC -om i NBFC -om dolazi od banaka. Stoga će neuspjeh bilo kojeg NBFC -a ili HFC -a djelovati kao šok boniteta za njegove zajmodavce.

sebi, tvrtke za financiranje stanovanja, nebankarske tvrtke, nbfc, nbfc kriza, nbfc krediti, nbfc objašnjeno, sebi mf izloženost, indijske ekspresne vijesti

NBFC -ovi uvelike ovise o javnim sredstvima, čineći 70 posto ukupnih obveza sektora. Bankovni zajmovi, zadužnice i komercijalni zapisi (CP) glavni su izvori financiranja NBFC -a.

Budući da su kašnjenja u plaćanju i neispunjavanja obveza u tvrtkama za financiranje stanovanja (HFC) i nebankarskim financijskim društvima (NBFC) potresle financijski sektor, Rezervna banka upozorila je sektor koji se borio da će neuspjeh bilo kojeg NBFC-a ili HFC-a djelovati kao šok solventnosti zajmodavca a gubici solventnosti uzrokovani tim šokovima mogu se dalje širiti zarazom.U svom FSR -u objavljenom u četvrtak, IRB je rekao da gubici zaraze solventnosti u bankarskom sustavu zbog idiosinkratičnog neuspjeha HFC -a i NBFC -a pokazuju da neuspjeh najvećeg od njih može uzrokovati gubitke usporedive s onima koje su uzrokovale velike banke, naglašavajući potrebu za većim nadzorom nad velike HFC -ove/NBFC -ove.

Značajan dio financiranja HFC -om i NBFC -om dolazi od banaka. Stoga će neuspjeh bilo kojeg NBFC -a ili HFC -a djelovati kao šok boniteta za njegove zajmodavce. Gubici solventnosti uzrokovani ovim šokovima mogu se dodatno proširiti zarazom, upozorila je IRB financijski sektor.

Stres likvidnosti u NBFC-ima odražen u trećem tromjesečju prošle financijske godine (rujan-prosinac 2018.) bio je posljedica povećanja troškova financiranja, kao i poteškoća u pristupu tržištu u nekim slučajevima, navodi IRB. Unatoč padu povjerenja, bolje uspješne NBFC -ove sa snažnim temeljima uspjele su upravljati svojom likvidnošću iako su se njihovi troškovi financiranja kretali s osjećajima na tržištu i percepcijom rizika, navodi se.

NBFC -ovi uvelike ovise o javnim sredstvima, čineći 70 posto ukupnih obveza sektora. Bankovni zajmovi, zadužnice i komercijalni zapisi (CP) glavni su izvori financiranja NBFC -a. Zaduživanje banaka pokazalo je trend rasta jer je njihov udio u ukupnim zaduženjima porastao sa 21,2 posto u ožujku 2017. na 23,6 posto u ožujku 2018. godine i dalje na 29,2 posto u ožujku 2019., priopćio je IRB.

U međuvremenu, ovisnost o zadužnicama opala je s 50,2 posto u ožujku 2017. na 41,5 posto u ožujku 2019. To ukazuje na to da banke nadoknađuju smanjeni pristup tržištu za NBFC -ove nakon stresa u sektoru, rekao je FSR.

Rečeno je da je prvih 10 NBFC-a činilo više od 50 posto ukupne izloženosti banaka prema tom sektoru, dok je 30 najboljih NBFC-a (uključujući NBFC-ove u državnom vlasništvu) činilo više od 80 posto ukupne izloženosti. Na tržištu komercijalnih papira, apsolutno izdavanje CP-a od strane NBFC-a naglo je opalo u odnosu na njihovu razinu prije IL-a i FS-a. Tijekom razdoblja stresa, CP širenje svih subjekata povećalo se, osobito širenje NBFC-ova, ističući smanjeni apetit za rizike prema njima, kaže IRB. Nakon toga, CP raspon za NBFC-ove se smanjio, a njegov jaz u odnosu na druge izdavatelje smanjio se.