Indija je među najteže pogođenim velikim gospodarstvima na svijetu; lokalna blokada dodana je problemima

Dok je Kina, za koju mnogi vjeruju da je epicentar izbijanja Covid-19, najavila iznenađujući rast svog BDP-a od 3,2 posto tijekom ovog tromjesečja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, drugi poput Velike Britanije i Njemačke svjedočili su kontrakciji.U Indiji, dok je većina tvornica i industrija ostala zatvorena tijekom travnja i svibnja, naknadne lokalizirane rasporede zatvaranja koje su države objavile nakon porasta broja slučajeva zaraženih virusom Covid-19 dodatno su pritisnuli. (Datoteka)

Indijski bruto domaći proizvod (BDP), koji smanjen za 23,9 posto tijekom tromjesečja od travnja do lipnja 2020. do 21. godine, među najgorima je u zemljama koje su pandemijom Covid-19 ozbiljno pogođene, pokazala je analiza broja BDP-a u velikim gospodarstvima.Dok je Kina, za koju mnogi vjeruju da je epicentar izbijanja Covid-19, najavila iznenađujući rast svog BDP-a od 3,2 posto tijekom ovog tromjesečja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, drugi poput Velike Britanije i Njemačke svjedočili su kontrakciji. U razdoblju od travnja do lipnja Velika Britanija je zabilježila pad od 20,4 posto u svom BDP-u, dok je Njemačka doživjela rekordno smanjenje od 10,1 posto.

Za Veliku Britaniju, pad njenog BDP -a navodno je bio jedan od najgorih u europskoj regiji, a drugi uzastopni tromjesečni pad zemlje, jer je vlada nametnula karantene u službi, izgradnji i proizvodnji.Oštar oporavak Kine u tromjesečju od travnja do lipnja uglavnom je posljedica uspjeha zemlje u kontroli koronavirusa i potpore politikama, prema izvještaju Nikkeija. Proveo je blokadu u provinciji Hubei, ciljajući grad Wuhan - gdje su prvi put izbili slučajevi zaraznog virusa - krajem siječnja, u vrijeme kada izbijanje virusa nije označeno kao pandemija.

S druge strane, Sjedinjene Države zabilježile su oštrije smanjenje BDP-a od 31,7 posto u tromjesečju od travnja do lipnja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što ga čini najoštrijim padom BDP-a u povijesti zemlje.

Italija, koja je bila jedna od najteže pogođenih zbog izbijanja Covid-19, zabilježila je svoj ugovor o BDP-u od travnja do lipnja 12,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i 17,7 posto pada u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

BDP Kanade i Japana u kvartalu od travnja do lipnja smanjio se po godišnjim stopama od 38,7 posto, odnosno 27,8 posto.

BDP mnogih velikih gospodarstava teško je pogođen zbog blokada koje je izazvala pandemija, što je dovelo do potpunog zastoja gospodarskih aktivnosti.

U Indiji, dok je većina tvornica i industrija ostala zatvorena tijekom travnja i svibnja, naknadne lokalizirane rasporede zatvaranja koje su države objavile nakon porasta broja slučajeva zaraženih virusom Covid-19 dodatno su pritisnuli.