HDFC banka Q1: Neto dobit porasla je 16,1%, ali 2. val usporava tempo rasta

Banka je priznala da su poslovne aktivnosti ostale ograničene gotovo dvije trećine tromjesečja zbog Covid-19, što je dovelo do smanjenja odobravanja kredita stanovništvu, prodaje proizvoda trećih strana, potrošnje na kartice i učinkovitosti u naporima naplate.Manji opseg poslovanja, zajedno s većim klizanjem, rezultirao je nižim prihodima, kao i povećanom razinom rezerviranja.

Usred poremećaja uslijed drugog vala pandemije, najveća nacionalna privatna zajmodavac HDFC banka u subotu je zabilježila nižu od procijenjene neto dobiti od 7.730 milijuna kuna tijekom tromjesečja uslijed pogoršanja kvalitete imovine banke.Iako je neto dobit banke zabilježila rast od 16,1 posto na godišnjoj razini (međugodišnje), krajnji rezultat nije uspio procijeniti konsenzus Bloomberga u iznosu od 7 931 milijun kuna. Neto prihod od kamata (NII) zajmodavca, međutim, porastao je 9 posto na godišnjoj razini na 17.009 milijuna kuna, ali je ostao u nizu.

Banka je priznala da su poslovne aktivnosti ostale ograničene gotovo dvije trećine tromjesečja zbog Covid-19, što je dovelo do smanjenja odobravanja kredita stanovništvu, prodaje proizvoda trećih strana, potrošnje na kartice i učinkovitosti u naporima naplate.Najpopularnije vijesti upravo sada Kliknite ovdje za više informacija

Manji opseg poslovanja, zajedno s većim klizanjem, rezultirao je nižim prihodima, kao i povećanom razinom rezerviranja. Rezerve su tijekom tromjesečja porasle za 24 posto na godišnjoj razini na 4.831 milijuna kuna, u usporedbi s 3.892 milijuna kuna u tromjesečju prošle godine.

Rezerviranja i nepredviđene obveze za tromjesečje uključuju posebne rezervacije za kreditne gubitke u iznosu od 4.219,7 milijuna kuna i ostale rezervacije u iznosu od 611 milijuna kuna. Temeljna neto kamatna marža (NIM) banke smanjila se za 10 baznih bodova (bps) uzastopno na 4,1 posto, u odnosu na 4,2 posto u ožujku.

Objašnjeno

Lokalizirani rubnici pogodili su rezultate

Dok je učinak u tromjesečju prošle godine bio ozbiljno pogođen nacionalnim karantenama, tromjesečje u lipnju 2021. bilo je kada su financijska sredstva banke bila narušena lokalnim ograničenjima. Ta su ograničenja dovela do problema poput porasta zadanih postavki kupaca, pada prodaje proizvoda trećih strana, niže učinkovitosti prikupljanja, između ostalog.

Kvaliteta imovine zajmodavca pogoršala se tijekom tromjesečja u lipnju. Omjer bruto nekvalitetne imovine (NPA) zajmodavca pao je 8 bps na 0,48 posto, u usporedbi s bruto NPA-om od 0,4 posto u prethodnom tromjesečju. Međutim, neto omjer NPA -a poboljšao se za 5 bps na 0,45 posto, s 0,5 posto u tromjesečju ožujka. Omjer ukupnih kreditnih troškova iznosio je 1,67 posto, u usporedbi s 1,64 posto u ožujku i 1,54 posto u tromjesečju koje je završilo 30. lipnja 2020.

Banka je priopćila da je restrukturirala kredite u iznosu od 7800 milijuna kuna, prema shemi jednokratnog restrukturiranja Indijske banke rezervi. To je uključivalo kredite stanovništvu u iznosu od 5.457 milijuna kuna i korporativne kredite u iznosu od 1.735 milijuna kuna. Također je restrukturirala zajmove u iznosu od 608 milijuna kuna drugim zajmoprimcima prema shemi.

Ostali prihodi banke porasli su 54,3 posto na godišnjoj razini na 6.288,5 milijuna kuna. Četiri komponente ostalih prihoda bile su naknade i provizije u iznosu od 3.885,4 milijuna kuna, prihod od deviza i izvedenih financijskih instrumenata u iznosu od 1.198,7 milijuna kuna, dobit od prodaje ili revalorizacija ulaganja od 601,0 milijuna kuna. Ukupni predujmovi porasli su 14,4 posto na godišnjoj razini na 11,5 milijuna kuna, od čega su krediti stanovništvu porasli 9,3 posto na godišnjoj razini, na 4,58 milijuna kuna.

S NAKNADOM