Vijeće GST-a će 20. veljače raspravljati o nižim stopama za stambene objekte u izgradnji

Vlada bi mogla predstaviti svoje izvješće na nadolazećem sastanku Vijeća GST-a zakazanom za srijedu, iako se očekuje da će Vijeće dati prednost raspravi o nižim poreznim stopama za stambene objekte u fazi izgradnje, rekli su dužnosnici.

Porez na robu i usluge, GDT, lutrija pod GST, porez na GST, sastanak vijeća GST, indian express

Skupina ministara (GoM), pod zamjenikom glavnog ministra Gudžarata Nitinom Patelom, osnovana prošlog mjeseca radi analize poreznih stopa i izazova s ​​kojima se sektor nekretnina suočava pod GST režimom, naginje nižim stopama za stambene nekretnine u fazi izgradnje .

Skupina ministara (VM) o pitanjima vezanim uz lutriju u okviru režima poreza na robu i usluge (GST) sastala se u ponedjeljak i podržala jedinstvenu poreznu stopu od 18 posto ili 28 posto od sadašnje stope od 12 posto za državu voditi lutriju ili 28 posto za lutriju odobrenu od strane države.Vlada bi mogla predstaviti svoje izvješće na nadolazećem sastanku Vijeća GST-a zakazanom za srijedu, iako se očekuje da će Vijeće dati prednost raspravi o nižim poreznim stopama za stambene objekte u fazi izgradnje, rekli su dužnosnici.

Skupina ministara (GoM), pod zamjenikom glavnog ministra Gudžarata Nitinom Patelom, osnovana prošlog mjeseca radi analize poreznih stopa i izazova s ​​kojima se sektor nekretnina suočava pod GST režimom, naginje nižim stopama za stambene nekretnine u fazi izgradnje . Komisija je favorizirala snižavanje stope GST-a na stambene objekte u izgradnji na 5 posto (bez olakšice za ulazni porez) sa sadašnje efektivne stope od 12 posto s kreditom za ulazni porez (nakon smanjenja zemljišta) i za pristupačne stambene objekte na 3 posto od sadašnje stope od 8 posto.Učinkovita porezna incidenca prije GST-a na takvu stambenu nekretninu iznosila je 15-18 posto. Međutim, PDV se ne naplaćuje kupcima nekretnina za koje je izdana potvrda o dovršenju u trenutku prodaje. Bilo je pritužbi da graditelji ne prenose ITC pogodnosti na potrošače smanjenjem cijene nekretnine nakon uvođenja GST-a.

Na sjednici Vijeća prvo će se raspravljati o pitanju oporezivanja stambenih objekata. Rasprava o lutriji još nije konačna jer su neke države izrazile zabrinutost zbog utaje s promjenama u oporezivanju lutrije, osobito uoči nadolazećih izbora, rekao je dužnosnik. U ponedjeljak je osmočlana Skupina ministara pod ministrom financija Maharashtre Sudhirom Mungantiwarom dala prednost povećanju stope GST-a na državnoj lutriji na 18 posto ili 28 posto, dok bi stopa GST-a na lutriji koju je odobrila država zadržala na 28 posto ili smanjen na 18 posto.

Vlada Kerale ranije se protivila potezu Centra da poveća stope PDV-a za lutriju i ukine razliku između lutrija koje vode država i privatne tvrtke. Ministar financija Kerale Thomas Isaac nije nazočio ministarskom sastanku održanom u ponedjeljak iz zdravstvenih razloga, dok ministar financija Pendžaba Manpreet Singh Badal nije bio prisutan zbog predstavljanja državnog proračuna u skupštini Punjaba.

Ostali članovi ministarskog povjerenstva su ministar financija Zapadnog Bengala Amit Mitra, ministar financija Assam Himanta Biswa Sarma, ministar Goa Panchayat Mauvin Godinho, ministar financija Karnatake Krishna Byre Gowda, ministar poreza u Arunachalu i trošarina Jarkar Gamlin.

Ministarska komisija osnovana je prošlog mjeseca kako bi predložila treba li se na lutrije uvesti jedinstvena porezna stopa ili se nastaviti s postojećim sustavom diferencijalnih poreznih stopa. Vlada je također imala zadatak da sugerira da li privatne osobe koje su ovlastile države zlorabe nižu stopu i obogaćuju se na štetu države te predloži mjere za suzbijanje toga. Također je bio ovlašten ispitati pitanja vezana uz ovrhu, uključujući pravni okvir, kako bi se spriječila utaja poreza na lutriju i predložila odgovarajuća porezna stopa za rješavanje problema. 33. sjednica Vijeća GST-a trebala bi se održati u srijedu putem videokonferencije.