Vladini razlozi za traženje CDR -a - provjera 'nezakonitih postavki', brojeva prijevara - suprotni su njezinim tvrdnjama

U svojim RTI upitima, Zaklada za slobodu interneta zatražila je od više od 12 lokalnih jedinica sjedišta DoT -a i DoT -a detalje u vezi sa zahtjevima CDR -a upućenim u razdoblju od prosinca 2019. do veljače 2020. godine.

evidencija podataka o pozivima indijske vlade, nadzor indijske vlade, evidencija poziva caa protest indija, indijske ekspresne vijesti

Niti jedan odgovor ne spominje problem prekida poziva kao razlog za rekviriranje zapisa poziva. (Fotografija datoteke)

Zahtjevi središnje vlade za evidenciju podataka o skupnim podacima o pozivima (CDR), za koje je rečeno da su napravljeni s ciljem rješavanja pitanja koja se odnose na lošu kvalitetu usluga, također su podneseni iz razloga koji nisu riješili problem prekida poziva. Kao odgovor na upite Pravo na informaciju (RTI) koje je podnijela Zaklada za slobodu interneta (IFF), nekoliko lokalnih jedinica Odjela za telekomunikacije (DoT) priznalo je da službene svrhe za traženje CDR podataka od telekom operatora uključuju provjeru ima li ilegalnih telekoma postavljanja, otkrivanja brojeva uključenih u telekomunikacijske aktivnosti na sivom tržištu i analize podataka dolaznih međunarodnih poziva na velike udaljenosti (ILD) koji imaju neodgovarajuću identifikaciju pozivatelja (CLI). Niti jedan odgovor ne spominje problem prekida poziva kao razlog za rekviriranje zapisa poziva.Pročitajte | Objašnjeno: Zašto DoT uglavnom traži zapise podataka o pozivima?

Nadalje, ti zahtjevi nisu podneseni prema zakonskoj odredbi na koju se Ministarstvo komunikacija pozvalo u svom pojašnjenju Indian Express Izvješće od 18. ožujka da su telekomunikacijski operateri pokrenuli pitanja nadzora i navodnog kršenja smjernica o privatnosti korisnika, a vlada je za određene dane tražila CDR -ove svih mobilnih pretplatnika u nekoliko džepova u zemlji.U svom naknadnom priopćenju ministarstvo komunikacija je reklo: Ne postoji povreda privatnosti bilo koje osobe. Ne prikupljaju se osobni podaci. Nema praćenja bilo kojeg telefonskog broja. Rečeno je da su podaci o pozivima traženi radi rješavanja brojnih pritužbi u vezi s kvalitetom usluge Telekomunikacijske mreže, pada poziva, odjeka, unakrsnih veza, nepotpunog ili lošeg iskustva pozivatelja.

Međutim, u odgovoru na RTF -ov zahtjev IFF -a, Područje s licenciranom uslugom Haryana (LSA) reklo je da se od operatora traže CDR -i da provjere bilo kakvu mogućnost bilo kakvih ilegalnih telekomunikacijskih postavki u LSA -i i da pronađu bilo koji nevažeći IMEI ili međunarodni identitet mobilne opreme , brojevi i neoriginalni IMEI brojevi koji pristupaju mreži. Kako bi tražila te evidencije, Haryana LSA je rekla da su dopuštajuće zakonske odredbe Uvjet 9 Poglavlja 1 Jedinstvenog ugovora o licenci i Uvjet 39.20 Poglavlja VI Ugovora o jedinstvenoj licenci.

Pročitajte | Operatori mobitela označili su 'nadzor' nakon što Vlada želi evidenciju poziva svih korisnika

Slično, podaci koje je tražila Kolkata LSA temeljili su se na dopisu sigurnosnog krila DoT -a upućenom lokalnoj jedinici u kojem se kaže da MHA (Ministarstvo unutarnjih poslova) želi daljnju analizu dolaznih ILD poziva koji imaju CLI kao indijske brojeve kako bi se osiguralo je li taj broj bio u roamingu ili nije.

Na upite poslane e-poštom ministru komunikacija Raviju Shankaru Prasadu i tajniku za telekomunikacije Anshu Prakasha nije izašao odgovor.

U svojim RTI upitima, IFF je od više od 12 lokalnih jedinica DoT -a, kao i sjedišta DoT -a, zatražio pojedinosti u vezi sa zahtjevima CDR -a upućenima od prosinca 2019. do veljače 2020., uključujući službenu svrhu traženja CDR -a, podzakonske zakonske odredbe, datumi za koje su traženi CDR -ovi i trajanje onih datuma za koje su se tražili detalji. Među zahtjevima, samo su LSA -e Haryana, Kolkata i Kerala odgovorile s pojedinostima o traženim CDR -ima, dok su jedinice Shillong i Pune rekle da se ne traže CDR -i.

Prema sektorskim i pravnim stručnjacima, iako je Centar tražio detalje CDR -a izvan postavljenog cilja, njegov potez prikupljanja anonimnih podataka CDR -a od telekomunikacijskih operatera radi rješavanja problema s prekidom poziva također je u suprotnosti s vlastitim smjernicama. Dana 2. travnja prošle godine, DoT je donio standardni operativni postupak za dobivanje pojedinosti CDR -a od pružatelja telekomunikacijskih usluga, čiju je kopiju pregledao The Indian Express.

Davatelj licence, uključujući i njegove jedinice na terenu (u daljnjem tekstu: davatelj licence) koji traže CDR ..., trebao bi prvo utvrditi identitet pretplatnika, pažljivo ispitati opravdanje i zadržati krajnju povjerljivost prilikom dobivanja CDR -a, predviđaju smjernice. U svom pismu upućenom tajniku DoT -a od 12. veljače, operateri su istaknuli da se u svim mjesečnim, kao i ad hoc skupnim pojedinostima o CDR -u koje traže različite lokalne jedinice DoT -a ne spominje niti namjera zahtjeva CDR -a niti identitet pretplatnika, odnosno MSISDN -ova (međunarodni broj telefonskog imenika pretplatnika mobilne postaje - koristi se za međunarodnu identifikaciju broja mobilnog telefona).

Standardni operativni postupak također propisuje da DoT može tražiti od operatora detalje CDR -a za pravilno provođenje telegrafa ili za otkrivanje sivog tržišta/ilegalnih telekomunikacijskih operacija ili u slučaju javnih pritužbi ili bilo koje druge svrhe kako je navedeno u uputama objavljenim na vrijeme na vrijeme prema relevantnim odredbama uvjeta i odredbi licenciranja.

Dodano, CDR se neće koristiti u bilo koju drugu svrhu osim u namjenu koja je spomenuta prilikom traženja.

U razgovoru za Indian Express, izvršni direktor IFF -a Apar Gupta rekao je da prekid poziva nije opravdanje u prepisci s bilo kojim od davatelja telekomunikacijskih usluga. Ne traže čiste CDR zapise, traže podatke bogate podacima, a dva elementa koji su izostavljeni su samo ime pretplatnika i adresa stanovanja, koja se obično nalazi na računima za telekomunikacije. Izostavljanje tih podataka ne znači da su podaci anonimizirani, rekao je.

Odjel za telekomunikacije uglavnom ima tri zakonske odredbe za traženje pojedinosti CDR -a. Prvi je Uvjet 9 Poglavlja 1 Ugovora o licenci, koji obvezuje operatore telekomunikacija da na zahtjev i na način iu skladu s navedenim rokovima dostave davatelju licence/TRAI -u takve dokumente, račune, procjene, povratke, izvješća ili druge podatke u skladu s s pravilima/ nalozima koji se mogu propisati ili povremeno naloženi.

Drugi je Uvjet 39.20 Poglavlja VI Ugovora o licenci, koji obvezuje operatore da čuvaju i pružaju davatelju licence najmanje jednu godinu iz sigurnosnih razloga.

Treće, pravilo 419 Indijskih telegrafskih pravila iz 1951. godine koje kaže da će biti dopušteno da Telegrafska uprava prati ili presretne poruku prenesenu telefonom, u svrhu provjere bilo kakvog kršenja ovih pravila ili radi održavanja opreme.

Zbog nedostatka zakona o zaštiti podataka, vrlo je vjerojatno da se te informacije mogu prenijeti. Ovo su skupni detalji CDR-a ... informacije, koje se stalno i iznova traže na mjesečnoj osnovi tijekom 3-4 mjeseca, barem u Kolkati, osobito međunarodne, izazivaju vrlo visok stupanj šanse i sumnje da je to zapravo čin masovnog nadzora, istaknuo je Gupta.