Ministarstvo financija uspostavlja forum za ocjenjivanje za stvaranje novih tijela

Prema Transakciji poslovnih pravila, stvaranje nove tvrtke, autonomnog tijela, institucije, sveučilišta ili vozila posebne namjene, zajedno s visokim radnim mjestima, mora se staviti na odobrenje Vladi.

Ministarstvo financija u petak je uspostavilo panel na visokoj razini koji će služiti kao forum za ocjenjivanje za stvaranje novih institucija ili tijela, potez čiji je cilj racionalizacija državnih rashoda. Prema Transakciji poslovnih pravila, stvaranje nove tvrtke, autonomnog tijela, institucije, sveučilišta ili vozila posebne namjene, zajedno s visokim radnim mjestima, mora se staviti na odobrenje Vladi.To je potrebno kako bi se osiguralo da se paradržavna tijela ne umnožavaju i da se obveze Vlade ne povećavaju po cijenu drugih poželjnih izdataka, priopćilo je ministarstvo najavljujući konstituiranje šesteročlanog Odbora za uspostavu rashoda (CEE) na čelu s tajnikom rashoda za ocjenu takvih prijedloga.

CEE će ispitati potrebu za stvaranjem novog tijela i mogu li se navedeni ciljevi politike postići postizanjem restrukturiranjem postojećeg tijela ili proširenjem opsega pridruženog ili podređenog ureda.Također će se procijeniti broj radnih mjesta koja je potrebno otvoriti u novom tijelu, ponavljajući izdaci za 10 godina i u kojoj se mjeri ponavljajući rashodi mogu podnijeti iz unutarnjih izvora, čime se minimizira proračunsko opterećenje vlade.

Nakon ocjenjivanja, stvaranje novog tijela bit će stavljeno na odobrenje Kabinetu, dok se sa shemom ili projektom može postupati u skladu s važećim smjernicama, navodi se.

... nijedna aktivnost prije ulaganja u vezi s stvaranjem novog tijela ili institucije neće biti odobrena bez načelnog odobrenja Odjela za rashode, osim ako za to nema posebne objave proračuna, dodalo je ministarstvo.

Slijedom najave u proračunu da se ukine razlika u planu/neplanu na kraju 12. petogodišnjeg plana, Odjel za rashode izdao je revidirane smjernice za formuliranje, ocjenjivanje i odobravanje shema i projekata financiranih iz javnih sredstava .