Aplikacije za dostavu plaćaju GST za restorane, teret usklađenosti malih igrača može porasti

Iako bi ovaj potez mogao potisnuti naplatu poreza iz restorana, mogao bi uzrokovati povećanje tereta usklađenosti za restorane, kao i za agregate hrane.Konkretno, ovaj potez mogao bi utjecati na restorane s godišnjim prometom manjim od 20 milijuna kuna i nisu bili dužni platiti GST.

Kako bi se spriječilo curenje prihoda od poreza koji plaćaju restorani u zemlji, Vijeće GST -a u petak je odobrio prijedlog kako bi platforme za dostavu hrane, poput Zomata i Swiggyja, bile odgovorne za prikupljanje i deponiranje 5-postotnog GST-a koji se primjenjuje na hranu kod vlade, počevši od 1. siječnja.Iako bi ovaj potez mogao potisnuti naplatu poreza iz restorana, mogao bi uzrokovati povećanje tereta usklađenosti za restorane, kao i za agregate hrane. Najznačajnije je, istaknuli su porezni stručnjaci, da bi taj potez mogao rezultirati time da restorani moraju voditi dvije odvojene poslovne knjige - jednu za svoje normalno poslovanje i jednu za ono što opskrbljuju putem internetskih platformi.

Objašnjeno|Koje su ključne odluke donijele Vijeće GST -a?

Konkretno, ovaj potez mogao bi utjecati na restorane s godišnjim prometom manjim od 20 milijuna kuna i nisu bili dužni platiti GST. U biti će se teret usklađenosti vjerojatno prebaciti na agregatore hrane. Sa stajališta potrošača, ne bi trebalo doći do materijalnih promjena jer će potrošač i dalje plaćati 5 posto GST -a na hranu. Mali restorani, koji imaju manje od 20 milijuna kuna prometa, izuzeti su od GST-a, ali ako agregatori hrane budu odgovorni, možda će se GST primijeniti i na manje restorane, rekao je Pratik Jain, partner Price Waterhouse & Co, LLP.Pandemija se pokazala kao hitac u rukama platformama za dostavu hrane i segmentu dostave za restorane, a količine narudžbi za agregate kao što su Zomato i Swiggy skočile su na 120 posto razina prije covida, krajem prošle godine, nakon početne blokade. To se prevelo i u poslove veće isporuke za restorane.

Također pročitajte|Kako nova struktura PDV -a utječe na restorane i aplikacije za dostavu hrane

Izvršni direktor sa sjedištem u Gurugramu rekao je da će tvrtke za dostavu hrane vjerojatno tražiti sastanke s vladom u narednom tjednu kako bi dobili pojašnjenja o određenim pitanjima, poput načina na koji će se kreditni porez primijeniti. Međutim, najveća crvena zastavica u tom procesu bit će za restorane koji se odluče za shemu sastava, putem koje se manji igrači mogu riješiti formalnosti GST-a.

Dok bi usluge dostave hrane predstavljale usluge e-trgovine, potrebno je poduzeti dovoljno zaštitnih mjera za njihovo podvrgavanje GST-u kako bi se osiguralo da su manje prodavaonice hrane zaštićene i da potrošači na kraju neće platiti više, rekla je MS Mani, viši direktor Deloitte India. Visoki dužnosnik Ministarstva financija rekao je: Što se tiče agregatora, nije važno je li to sastav ili ne. Bit će isključeno iz prometa restorana, a agregator će platiti. Zapravo čak i kad su dobavljali putem Swiggy/Zomata, trebali su se registrirati kao Swiggy/Zomato kako bi odbili 1 posto TCS -a, ali to se nije dogodilo. Te će platforme morati unijeti promjene u svoje sustave. Trebat će neko vrijeme, dodao je dužnosnik.