Kineski tajkun Wang Jianlin koji je izgubio 32 milijarde dolara pokušava spasiti carstvo

Wandin Wang Jianlin, koji je svojedobno kupio španjolski nogometni klub Atletico Madrid u sklopu prekomjerne kupnje i težio da se natječe s Walt Disney Co., još uvijek gubi dio te imovine. Posljednji je došao prošli tjedan, kada je Wanda odustala od kontrole nad tvrtkom AMC Entertainment Holdings Inc., čiji udio sada predstavlja manje od 10% najvećeg svjetskog lanca kina.

Wang Jianlin

Wang Jianlin (Izvor slike: WANDA Group)

Wang Jianlin nekad je bio najbogatija osoba u Aziji, zaposlen u proširenju svoje Dalian Wanda Group Co. stjecanjem trofejne imovine u inozemstvu, a sve zahvaljujući lakom kreditu.Sada se 66-godišnjak niti ne nalazi među 30 najbogatijih ljudi u Kini, izgubivši oko 32 milijarde dolara svog osobnog bogatstva u manje od šest godina-najviše za bilo kojeg tajkuna u tom razdoblju. Dok Wang nastoji smanjiti ukupni dug grupe sa 362 milijarde juana (56 milijardi dolara) i okrenuti svoje carstvo zabave u nekretnine, suočava se sa skeptičnim ulagačima obveznica.

Pripremljeni za zid dospijeća na kopnu koji će ove godine doseći vrhunac, neke od dolarinih obveznica Wande bile su među prvima koje su se srušile ranije ovog mjeseca, kada je širi pad pogodio azijsko kreditno tržište. Rasprodaja, djelomično potaknuta zabrinutošću zbog prijetećih plaćanja, došla je kao upozorenje ulagača željnih vidjeti kako će Wang uspjeti svoju skupinu osloboditi od dužničkih rizika koji su zbunili kolege poput HNA Group Co., China Evergrande Group i Anbang Group Holdings Co.Najpopularnije vijesti upravo sada Kliknite ovdje za više informacija

Likvidnost grupe ključna je stavka za ulagače, rekao je Dan Wang, analitičar Bloomberg Intelligencea. Predstavnik Wande nije odgovorio na zahtjeve za komentar o dužničkim rizicima.

Wanda's Wang, koji je svojedobno kupio španjolski nogometni klub Atletico Madrid u sklopu prekomjerne kupnje i težio natjecanju s Walt Disney Co., još uvijek gubi dio te imovine. Posljednji je došao prošli tjedan, kada je Wanda odustala od kontrole nad tvrtkom AMC Entertainment Holdings Inc., čiji udio sada predstavlja manje od 10% najvećeg svjetskog lanca kina.

Unatoč odstupanjima nakon vladinog suzbijanja ekspanzije potaknute kreditima, dug Wanda Grupe u lipnju je porastao na najviši nivo od 2017. Pandemija je samo dodatno povećala probleme, zadavši udarac njezinim kinima, trgovačkim centrima, tematskim parkovima, hotelima i sportu događajima.

Kako Kina stabilizira svoju ekonomiju nakon što je obuzdala virus, ponovno otvaranje kina i trgovačkih centara pruža Wangu prijeko potrebno vrijeme da stabilizira svoj brod. On nastavlja sa strategijom koju godinama zagovara, nazvanom model svjetla imovine, kako bi smanjio polugu.

To znači da ćete smanjiti potrošnju smanjujući kupnju zemljišta. Dalian Wanda Commercial Management Group Co., jedan od najvećih svjetskih operatora trgovačkih centara koji čini gotovo polovicu prihoda grupe, od ove će godine prestati kupovati parcele i umjesto toga licencirati svoju marku partnerima, izjavio je u rujnu predsjednicima tvrtke Xiao Guangrui za kopnene medije .

Nema alternative

Wanda nije imala pravu alternativu svojoj novoj strategiji osvjetljenja imovine, rekao je Brock Silvers, glavni direktor za ulaganja u Kaiyuan Capitalu u Hong Kongu, koji ne drži dionice ili obveznice Wande. Dugovi tvrtke bili su neodrživi.

Učinak pandemije na Wandu bio je zapanjujući.

Filmski producent i kino operater Wanda Film Holding Co. rekao je da je prošle godine možda ostvario rekordnu milijardu dolara neto gubitka. Unatoč tome što je postao favorit na nedavnom skupu dionica koje pokreće Reddit, AMC je nekoliko puta upozorio da je blizu ruba nesolventnosti i izvijestio o svom najvećem godišnjem gubitku u povijesti jer je prihod pao za 77%. Komercijalni menadžment Wanda rekao je da su prodaja i dobit pali gotovo 50% u prvih devet mjeseci 2020.

Čak i ako Wandino poslovanje uspije zbog globalne zdravstvene krize, nema izvjesnosti da će vjerovnici biti ljubazni nakon razvoja događaja u drugim zaduženim kineskim konglomeratima poput HNA -e, Evergrandea i u posljednje vrijeme u Suning Appliance Group Co.

U cirkularnoj ponudi u rujnu, Wanda je investitorima rekla da razina zaduženosti grupe može negativno utjecati na neke operacije. Konglomerat se također suočava s strožim kreditnim pravilima u sektoru nekretnina jer kineski regulatori nastoje obuzdati financijski rizik.

Wanda i njezine jedinice prošle su godine prikupile oko 48,2 milijarde juana u lokalnom i offshore dugu, najviše od 2016. Dio je potrošen za plaćanje starijih obveza jer grupa treba refinancirati ili vratiti oko 32 milijarde juana domaćih obveznica koje dospijevaju 2021. godine. .

Dok su dolarske obveznice grupe gotovo izbrisale gubitke od pada ovog mjeseca - što je njihov najgori tjedan u gotovo godini dana - kreditni su trgovci naveli zabrinutost zbog dospijeća domaćih obveznica te rasprodaju u nekim od njegovih obveznica na kopnu.

Dug poduzeća Wanda Commercial Management ocijenjen je kao neinvesticioni, prema Fitch Ratings, S&P Global Ratings i Moody's Investors Service.

U vrijeme svog vrhunca, Wang - bivši vojnik Narodnooslobodilačke vojske - obilazio je svoj privatni avion Gulfstream G550, plaćajući najveće cijene imovine uključujući luksuznu nekretninu na Beverly Hillsu, holivudski studio Legendary Entertainment i One Nine Elms u Londonu, jedan od najviših u Europi stambene kule.

Njegovo bogatstvo zaronilo je kad je Kina počela suzbijati takvu ekspanziju i odljev kapitala. Njegovo se bogatstvo smanjilo na oko 14 milijardi dolara s vrha od 46 milijardi dolara 2015. godine, kada je okrunjen za najbogatiju osobu u Aziji, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Wanda je iznenađujuće malo zaradila iz razdoblja neograničenih mogućnosti ulaganja, rekao je Silvers iz Kaiyuan Capitala. Tvrtka je od tada brže raspuštala imovinu od ostalih konglomerata, ali još uvijek mora daleko.

Strategija imovine-svjetla pomogla bi u stvaranju održivog ponavljajućeg prihoda od najma za Wanda Commercial Management, gotovinsku kravu grupe, rekla je Chloe He, direktorica korporativnog rejtinga u Fitchu. To također može spriječiti tvrtku da izvrši velike kapitalne izdatke i preuzme previše duga, dodala je.

To će im biti od velike pomoći u daljnjem razduživanju, pod uvjetom da ne ulažu u nešto drugo, rekao je.