Aramco i dalje ima za cilj ulaganje od 15 milijardi dolara u RIL-ov posao rafiniranja i kemikalija

Dogovor s Relianceom pomogao bi najvećem svjetskom izvozniku sirove nafte da se pridruži redovima vodećih rafinerija nafte i proizvođača kemikalija. Državni Aramco već je glavni dobavljač nafte Indiji, dok Reliance prodaje naftne derivate, uključujući benzin, kraljevstvu.Logo Saudi Aramco izložen je tijekom Abu Dhabi International Petroleum Exhibition & Conference (ADIPEC) u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, u utorak, 13. studenog 2018. (Izvor slike: Bloomberg)

Saudi Aramco je rekao da još uvijek radi na dogovoru o kupnji udjela od 15 milijardi dolara u poslovanju s rafiniranjem i kemikalijama Reliance Industries Ltd, iako ga niže cijene nafte prisiljavaju na smanjenje investicijske potrošnje.Dionice Reliancea pale su sredinom srpnja nakon što je predsjednik Mukesh Ambani rekao da je transakcija odgođena zbog nepredviđenih okolnosti na energetskom tržištu i situacije Covid-19.

Dogovor s Relianceom pomogao bi najvećem svjetskom izvozniku sirove nafte da se pridruži redovima vodećih rafinerija nafte i proizvođača kemikalija. Državni Aramco već je glavni dobavljač nafte Indiji, dok Reliance prodaje naftne derivate, uključujući benzin, kraljevstvu.Još uvijek razgovaramo s Relianceom, rekao je glavni izvršni direktor Aramca Amin Nasser u razgovoru s novinarima u nedjelju. Radovi još uvijek traju. Svoje ćemo dioničare blagovremeno obavijestiti o Reliance ugovoru.

Aramco je u nedjelju izvijestio da je neto prihod u drugom tromjesečju manji za gotovo 75 posto u odnosu na godinu ranije. Pogođen je padom cijena nafte od otprilike 33 posto u 2020. Pandemija koronavirusa zaustavila je putovanja i poslovanje, smanjivši potražnju za naftom i gorivom.

Ambani, četvrti najbogatiji čovjek na svijetu, rekao je prošle godine da je Aramco trebao kupiti 20 posto udjela u rafinerijskom i petrokemijskom poslovanju njegove tvrtke, procjenjujući ga na 75 milijardi dolara.

Transakcija Reliance pomogla bi Aramcu da postigne svoj cilj više nego udvostručavanja kapaciteta rafiniranja na između 8 i 10 milijuna barela dnevno. Saudijska tvrtka je krajem prošle godine imala kapacitet prerade od 3,6 milijuna barela dnevno, uključujući pogone u potpunom vlasništvu i udjele u zajedničkim pothvatima. Bruto kapacitet postrojenja u kojima Aramco ima udjele iznosio je 6,4 milijuna barela dnevno.

Tvrtka, službeno poznata kao Saudi Arabian Oil Co, ove godine radi na pokretanju rafinerije Jazan od 400.000 barela dnevno na južnoj obali Crvenog mora Saudijske Arabije. Također posjeduje najveću rafineriju u SAD-u, kao i postrojenja u zemljama poput Južne Koreje i Japana. Planira nekoliko kineskih pothvata.

Potreba Reliancea za novčanom infuzijom se smanjila posljednjih mjeseci. Indijski je konglomerat prikupio oko 30 milijardi dolara privlačenjem ulaganja poput Googlea i Facebooka Inc u svoju digitalnu jedinicu, Jio Platforms Ltd, i prodajom dionica postojećim dionicima.